Usein kysytyt kysymykset

LAHJOITTAMINEN

JA KIERRÄTTÄMINEN

Miten lahjoitan tavaraa kierrätykseen?


Voit tuoda lahjoitukset myymälöihimme niiden aukioloaikoina tai tilata suuremmille tavaraerille noutopalvelun sivuillamme olevalla lomakkeella tai puhelimitse 045 882 4066. Kuljetuksen yhteydessä tarjoamme tarvittaessa edullista jäteasemapalvelua myymälöihin tai yhdistyksen hyötykäyttöön soveltumattomien tavaroiden osalta. Tällöin asiakas voi halutessaan päästä eroon vaivattomasti koko tavaraerästä samalla kerralla.
Mitä tavaraa teille voi lahjoittaa?


Otamme vastaan ehjää, siistiä ja kierrätyskelpoista kotien ja toimitilojen irtaimistoa. Vaatteet, kengät, asusteet, tekstiilit sekä käsityö- ja askartelutarvikkeet pyydämme toimittamaan ensisijaisesti Lielahden kierrätyskeskuksen kanssa samassa liikerakennuksessa toimivaan Nextiiliin. Jos Lielahti ei ole matkasi varrella, voit toki tuoda lahjoituksesi myös Nekalan ja Lentolan kierrätyskeskuksiin.
Voitteko tulla tyhjentämään kokonaisen asunnon tai toimitilan?


Kyllä. Pakkaamme ja tyhjennämme kuolinpesät, liiketilat, toimistot ja varastot edullisesti. Isommat tavaraerät käymme aina arvioimassa etukäteen – ota yhteyttä sopiaksesi asiasta puhelimitse 045 882 4066 tai sähköpostilla kuljetus@pirkanmaankierratys.fi. Sivuillamme on myös noutolomake yhteydenottoa varten.
Mitä lahjoitetulle tavaralle tapahtuu?


Tavara lajitellaan huolellisesti ja kaikelle käyttökelpoiselle pyritään löytämään uusi omistaja kierrätysmyymälöiden tai yhteistyökumppanien kautta.

Myyntiin kelpaamattomasta tavarasta erotellaan ja toimitetaan uusiokäyttöön kaikki hyödynnettävissä oleva materiaali.

Uusiokäyttöön kelpaamaton enerkiajakeeksi soveltuva materiaali toimitetaan Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle tuottamaan sähköä ja kaukolämpöä.
Minne voin viedä kierrätykseen kelpaamattoman tavaran?


Tarjoamme maksullista jäteasemapalvelua niille tavaroille, jotka eivät ole myyntikelpoisia tai joille ei ole kierrätyskeskusten kautta kysyntää. Voit myös toimittaa kierrätykseen kelpaamattomat tavarat lajiteltuna paikallisille jäteasemille tai jätepisteille. Jäteasemapalvelun voit tilata noutolomakkeella tai kuljetus@pirkanmaankierratys.fi. Voit soittaa myös suoraan kuljetukseen P. 045 882 4066.
Otatteko vastaan rakennusmateriaaleja ja -tarvikkeita?


Tällä hetkellä pystymme valitettavasti ottamaan vastaan rakennusmateriaaleista ja

-tarvikkeista vain pientyökaluja ja käyttökuntoisia sähkötyökaluja ja pienkoneita.
Miksi kierrättäminen kannattaa?


Käytetyn esineen ympäristöjalanjälki on uuteen verrattuna minimaalinen. Materiaalien uusiokäyttö puolestaan säästää ympäristöä vähentäen neitseellisten raaka-aineiden ja energian tarvetta, ja samalla se myös synnyttää uusia tuotteita, palveluita ja teknologiaa ja luo siten uusia työpaikkoja. Koska suuri osa teollisuuden raaka-aineista on tuontitavaraa, materiaalien kierrättäminen on myös sijoitus Suomen kansantalouteen.
Mistä löydän lisätietoa kierrättämisestä ja lajittelusta?


Suurin osa kotitalouksien esineistöstä kuten myös kotitalouksissa syntyvästä jätteestä on mahdollista kierrättää. Lue täältä, mitä kaikkea kodin irtaimistoa kierrätyskeskukset ottavat vastaan. Pirkanmaan Jätehuollon lajitteluopas puolestaan kertoo, mikä roska kuuluu minnekin. Lähimmän kierrätyspisteen lajitelluille jätteillesi löydät kätevästi Internetissä kierrätys.info osoitteessa.

 

OSTAMINEN JA MAKSAMINEN

Mitkä maksuvälineet käyvät myymälöissänne?


Voit maksaa ostoksesi käteisellä tai yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.
Voitteko kuljettaa ostokseni kotiin?


Kyllä. Voit tilata edullisen kotiinkuljetuksen myymälän kassalla ostotapahtuman yhteydessä. Hinta riippuu matkan pituudesta. Lisätiedot: kuljetus@pirkanmaankierratys.fi tai soita P. 045 882 4066.
Voinko varata tuotteen?


Isompia esineitä kuten huonekaluja on mahdollista varata muutamaksi päiväksi myymälän kassalla. Tuotteita ei voi varata puhelimitse, sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta.
Annatteko alennuksia?


Hinnoista on aina mahdollista neuvotella, etenkin suurempien ostosten kohdalla.

 
 

KIERRÄTYSKESKUKSEN TOIMINTA

Mihin myymälöidenne tuotto menee?


Kaikki tuotto käytetään kierrätysmyymälöiden toiminnan pyörittämiseen ja työllistämisen kautta syrjäytymisen ehkäisemiseen, ekologisesti kestävän tulevaisuuden luomiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Kierrätyskeskusten toiminnasta vastaa Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry, joka on vuonna 2011 perustettu voittoa tavoittelematon, aatteellisesti sitoutumaton yhdistys. Nextiili ry jatkaa itsenäisenä toimijana 1.4.2021 alkaen.
Millä tavalla kierrätyskeskukset ja Nextiili kytkeytyvät toisiinsa?


Kierrätyskeskus ja Nextiili ry:n Nextiili-myymälä toimivat samassa talossa Lielahdessa. Nextiili perustettiin vuonna 2015 vastaamaan vaatteiden ja tekstiilien kierrätyksestä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:ssä. Nextiili ry toimii jatkossa itsenäisenä toimijana 1.4.2021 alkaen. Yhteistyömme on silti tiivistä. Nextiili muun muassa lajittelee kierrätyskeskuksen myymälöihin tekstiilit. Lue lisää kierrätyskeskusten ja Nextiilin historiasta täältä.
Voinko tulla teille töihin?


Ehkäpä hyvinkin! Kierrätyskeskuksiin on mahdollista tulla palkkatuettuun työhön, työkokeiluun ja työharjoitteluun. Meillä on säännöllisesti myös ammatillisen erityisopetuksen työharjoittelijoita. Työn ohella tarjoamme koulutusta, valmennusta, tukea ja ohjausta. Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry lajittelee tavaroita, ei ihmisiä – meille kaikki ovat lähtökohtaisesti tervetulleita töihin. Lisätietoja täältä .
Keitä teillä on töissä?


Kierrätyskeskukset työllistää vuodessa noin 100 henkilöä. Osa käy lyhyessä harjoittelussa tai työkokeilussa, toiset taas viipyvät pidempään esimerkiksi palkkatuetussa työssä, oppisopimuskoulutuksessa tai hanketyössä ja osa on vakituisessa työsuhteessa. Koulutustaustaltaan ja työhistorialtaan henkilökunta on hyvin moninainen.
Miten yritykseni tai yhteisöni voi osallistua toimintaanne?


Olemme aina avoimia kierrätystä, kiertotaloutta, työllistämistä ja yhteisöllisyyttä edistävälle yhteistyölle. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Mauri Hakalaan (kierrätyskeskukset, puh. 050 3232 500) tai Nextiili ry:n Sari Tuomaalaan sari.tuomaala@nextiili.fi (Nextiili, puh. 050 439 2329) ja kerro lisää ideastasi!

Lue lisää kumppanuuksista.