top of page
Support%20Group_edited.jpg

Yhdistyksen 

historia

2010

 

Vuonna 2010 kaksi kaveria, joiden pitkä työura loppui edellisessä työpaikassa, tuumailivat yhdessä: ”Jotain tarttis tehrä.”

Vuosikymmenen alussa kiertotalouteen ja kierrättämiseen liittyvä toiminta kasvoi voimakkaasti, mikä lisäsi ihmisten tietoisuutta asian tärkeydestä. Myös nämä kaksi kaveria totesivat, ettei Tampereella ole toimivaa kierrätyskeskustoimintaa. Edellinen toimija oli lopettanut jo muutama vuosi aiemmin.

The Wall of Ideas
2011

Tällöin alkoi asian suunnittelu, ja ensimmäinen kierrätyskeskus aloitti toimintansa Nekalassa keväällä 2011. Toimitilat olivat hyvin vaatimattomat ja henkilökuntaa neljä ihmistä. Myymälä kävi nopeasti pieneksi, joten lisätilaa hankittiin samasta kiinteistöstä Vihiojantieltä useampaan kertaan. Samalla toimintaa laajennettiin ensin Lielahteen 2012 ja sitten Hervantaan 2013.

Työmäärän lisääntyessä ja henkilöstötarpeen kasvaessa lisääntyi myös yhteistyökumppaneiden määrä. Erityisen tärkeää meille on ollut yhteistyö Pirkanmaan TE-toimiston ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien henkilöiden auttamiseksi.

Antique Shop
Together at the Top
2015

Vuonna 2015 Ekokumppanit Oy oli meihin yhteydessä ja esitti idean tekstiilejä kierrättävän yksikön perustamisesta. Näin syntyi tekstiilipaja Nextiili. Viisi vuotta myöhemmin Nextiili kierrättää tekstiilimateriaaleja jo yli 300 000 kiloa vuodessa,  ja on nykyään itsenäinen yhdistys Nextiili ry 1.4.2021 alkaen. 

Pääpaikkana on pysynyt Nekalan kierrätyskeskus Vihiojantiellä, mutta muut myymälät ovat joutuneet muuttamaan useampaan kertaan. Nyt tilanne on vakiintunut niin, että Nextiili ja Lielahden kierrätyskeskus sijaitsevat samassa kiinteistössä Lielahden Harjuntaustassa ja Lentolan kierrätyskeskus toimii  Mäkirinteentiellä. 

2020

Vuodesta 2011 olemme kasvaneet kohtalaisen suureksi kiertotaloutta edistäväksi toimijaksi ja saaneet samalla olla luomassa työllistymisen ja osallistumisen mahdollisuuksia sadoille erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Nykyään toiminnassamme on päivittäin mukana noin 100 henkeä.

Kun katsomme nyt taaksepäin kuluneita 10 vuotta, niin olemme todella ylpeitä siitä työstä, mitä olemme tehneet kiertotalouden edistämiseksi ja ihmisten tukemiseksi elämässä eteenpäin.

 

Mauri Hakala

toiminnanjohtaja
Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry

bottom of page